Ριζότο με κοτόπουλο και λεμονάτη κρέμα
Συστατικά
- 1 μέτριο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
- 300 γρ. ρύζι για ριζότο
- 2 κρεμμύδια
- 1 καρότο
- 2 λεμόνια
- 2 κρόκοι αβγών
- 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1/2 φλιτζ. τσ. παρμεζάνα τριμμένη
- Κόκκοι πιπεριού
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε να βράσει με το καρότο, ένα
κρεμμύδι ολόκληρο, κόκκους πιπεριού, ανάλογο αλάτι και 1 1/2 λίτρα νερό.
Όταν το κρέας ξεκολλάει από τα κόκαλα, το βγάζουμε σε πιατέλα και το
ξεκοκαλίζουμε. Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε. Παίρνουμε το ξύσμα
από το ένα λεμόνι, στύβουμε και τα δύο και κρατάμε το χυμό. Σε φαρδιά
κατσαρόλα λιώνουμε 2 κουτ. σούπας βούτυρο και σοτάρουμε ένα κρεμμύδι
ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να ποτίσει το
βούτυρο και να γίνει διάφανο. Κρατάμε 1/2 λίτρο από το ζωμό του
κοτόπουλου και προσθέτουμε τον υπόλοιπο, σταδιακά, στο ρύζι με τη γνωστή
μέθοδο (ανακατεύοντας συνέχεια και αφήνοντας να απορροφήσει κάθε φορά
το ζωμό, πριν προσθέσουμε άλλο). Το ριζότο πρέπει να γίνει αρκετά
κρεμώδες. Προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται, με προσοχή, γιατί ο ζωμός
είναι αλατισμένος. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι φτιάχνουμε την κρέμα:
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε
το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών για 3-4 λεπτά περίπου,
να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε το ζωμό που κρατήσαμε προσεκτικά,
ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από
τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθούν
στην κρέμα. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ξαναβάζουμε σε
χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Η σάλτσα δεν πρέπει
να είναι πολύ πηχτή (αν είναι, την αραιώνουμε με 1 κουτ. σούπας νερό).
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε στο ζεστό ριζότο 2-3
κουτ. σούπας σάλτσα και 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, ρίχνουμε
φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σερβίρουμε σε απλωτή πιατέλα. Βάζουμε από
πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα
και πασπαλίζουμε με αρκετή παρμεζάνα.
Tip
Αν δεν θέλουμε
να σερβίρουμε χωριστά το κοτόπουλο, ψιλοκόβουμε όσο θέλουμε και το
αναμειγνύουμε με το ριζότο. Σερβίρουμε το ριζότο σκεπασμένο με την
κρέμα.